Historien om slipset

Hvor stammer slipset fra? Oprindelsen finder man i Frankrig tilbage i 1630'erne hvor Louis XIII sammen med Kardinal Richelieu var i krig mod dronningemoderen, Marie de Medici og Duc de Guise. I den forbindelse hyrede de kroatiske lejesoldater. Det var den traditionelle kroatiske militæruniform der indeholdt en halsklud som var bundet flot om soldatens hals. Denne halsklud blev brugt til at vise soldsternes status med, dvs. menige havde en halsklud af almindeligt stof hvorimod officererne brugte fint silke. Derudaf kommer det franske ord for slips (cravat) som igen udspringer fra et andet fransk ord “cravate”, som er en grim måde at udtale kroat på (Croat).

Herremoden, mellem 17. århundrede og 1. Verdenskrig, var typisk inspireret fra den militære mode og dermed også for slipset. Slipsets udseende har fra den gang og frem til i dag skifte navn og udseende flere gange og blev blandt andet kendt som “Steinkirk” i forbindelse med slaget ved Steenkerque i 1692. På dette tidspunkt regerede Louis den Store (Louis XIV, 1638-1715), Frankrig.

Senere da den industrielle revolution begyndte sit indtog, ændrede slipset form (igen) og man begyndte at fremstille det i andre fabrikater end silke. Four-in-hand slipseknuden blev opfundet for at gøre det lettere og mere komfortablet for den voksende industrielle arbejdsstyrke at bære slips til dagligt. Omkring 1860'erne var slipset blevet udbredt i både Europa og USA. Man brugte det stadig til skjorter med aftageligt opadvendte kraver (meget moderne på det tidspunkt). Grunden til at englænderne kaldte det for Four-in-hand var, at knuden lignede de knuder der blev brugt til de 4-hestes vogne som aristokratiet kørte rundt i.

Slipset som vi kender det i dag blev først opfundet omkring 1920. Tidligere var ideen med slipset også at varme halsen på den der bar det, men fra 1920'erne ændrede det sig til at vise bæreren tilhørsforhold (skoler og universiteter). Denne type slips var gerne skrå-stribet og i skolens farver. Hurtigt begyndte ideen at udvikle sig og blandt andet våbenskjold begyndte at blive en del af slipsemoden. Ofte var historierne bag de enkelte slips lige så fantastiske som farver og mønstrerne i slipset. Siden dengang har slipset udviklet sig til at blive en almindelig beklædningsgenstand. Dog hænger ideen omkring stil og klasse stadig ved slipset og rundt omkring på skoler og i klubber, ser man stadig, at eleverne/medlemmerne bærer farverne og våbenskjoldet på deres slips.